Kerst in Kasteel Hoensbroek

17 & 18 December

Foto: Axel Steen

Heel Heerlen viert kerst tijdens ‘Kerst-in-Kasteel Hoensbroek’
NPHLN zet de poorten van het kasteel gratis open

Op 17 en 18 December van 11.00 tot 20.00 organiseren we samen met Kasteel Hoensbroek ‘Kerst in Kasteel Hoensbroek’. Tijdens dit gratis toegankelijke evenement vieren we onze trots op buurt, stad en streek in het allermooiste kasteel van Nederland.

Uit onze bewonerenquête blijkt hoe ongelofelijk trots mensen zijn op het kasteel. Daarom zetten wij de schijnwerpers op die trots en brengen we zoveel mogelijk mensen samen. Juist in deze tijd; een feest van verbroedering en solidariteit.

Hieronder vind je het programma. Tot en met het kerstfeest zullen we aanvullingen op het programma op deze pagina live bijwerken. Hou het dus goed in de gaten! Kom je ook? Meld je alvast aan:

Ik kom naar ‘Kerst in Kasteel Hoensbroek’ en meld mij aan voor de nieuwsbrief van NPHLN:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

TIJDENS BEIDE DAGEN:

11.00 – 20.00    Museum gratis toegankelijk voor iedereen
(SLOTGEBOUW)                 

Laat gastheer Herman Hoen (vertolkt door Bart van Gerwen) zien wat er allemaal gebeurt tijdens Kerst in Kasteel Hoensbroek

Kasteelvrijwilligers in kostuum leiden rond en vertellen verhalen
(SLOTGEBOUW)

Pipers (doedelzakspelers) lopen bezoekers tegemoet en spelen door de dag heen verspreid over de pleinen

Bij binnenkomst zijn er op plein 1 middeleeuwse spellen om te spelen
(PLEIN 1)

Geniet van de het geluid van een prachtig draaiorgel
(PLEIN1)

Fotopunt: hier kun je op de foto met het kerstkasteel op de achtergrond en via een QR code kun je de foto voor altijd bewaren (gratis)
(PLEIN 1) 

Op de foto met de kerstman
(PLEIN 1)

Kasteelspringkussen en kinderschminken
(PLEIN 2)

Laat je toekomst voorspellen bij de waarzegster
(PLEIN 3)

luister naar muziek van Fabula Rozo

Filmzaal met doorlopende beelden van het Nationaal Programma Heerlen-Noord
(KLEINE REMIJS) 

Ridders van de Heerlijkheid met kampement, luifel en zwaardvechtarena, demo’s en workshops boogschieten en zwaardvechten, op de foto met ridders, en vuurtjes in de avond
(KASTEELWEIDE ACHTERZIJDE)

Scouting met bouwworkshops voor kinderen
(KASTEELWEIDE ACHTERZIJDE)

FOOD POINT met eten en drinken voor bezoekers (niet gratis)
(KASTEELWEIDE ACHTERZIJDE) 

PROGRAMMA ZATERDAG 17 DECEMBER

12.00 – 13.00   Kerstsing-along (met focus op kinderen uit groep 1-4, maar iedereen is welkom!): oefen alvast ‘Oh Denneboom’, ‘Jingle Bells’ en ‘Rudolph, the Red Nosed Reindeer’.
(PLEIN 2)

12.00 – 14.00   SCHUNCK voorlezen onder de kerstboom: lees kerstverhalen onder de kersboom voor alle basisschoolleeftijden
(HAL TUSSEN GROTE EN KLEINE REMIJS)

13.30 – 14.15   Vertoning van korte Nederlandstalige film SJEEMTE en gesprek met programmaleider Ivette Sprooten van Cubiss over laaggeletterdheid. Sjeemte is een bekroonde korte (12 minuten) film over Candide, 23, die haar geheim voor de rest van de wereld probeert te verbergen maar daarmee alleen maar in de problemen komt.
(KLEINE REMIJS)

14.00 – 15.00   Kerstsing-along (met focus op kinderen uit groep 5-6, maar iedereen is welkom!): oefen alvast ‘Oh Denneboom’, ‘Jingle Bells’ en ‘Rudolph, the Red Nosed Reindeer’.
(PLEIN 2)

15.00 – 16.00   Finale Jan Terlouw Verhalenwedstrijd : de allereerste uitreiking van deze mooie prijs, in samenwerking met het Heerlense Onderwijs. Waarbij zes basis- en middelbare scholen in de categorie verhaal, gedicht en rap rond het thema TROTS en BEWONDERING hun beste werk hebben ingezonden. De jury, bestaande uit  Jan Terlouw (oud vice-premier en minister) en Bjorn Oostra (Hoofdredacteur De Limburger) maken de winnaars bekend, en winnaars dragen hun eigen werk voor ten overstaan van het publiek.
(FOYER)

16.30 – 17.30    Hoofdact: lichtjes aan voor Heerlen-Noord (PLEIN 2)
Een orkest uit Amsterdam Zuid-Oost geeft een muzikaal voorproefje van het LeerorkestNL project dat vanuit NPHLN in zowel in het Noorden als het Zuiden van Heerlen gaat plaatsvinden.
– Gouverneur Emile Roemer, Burgemeester Roel Wever en Programmadirecteur Ron Meyer spreken kort over waarom we  zo’n mooi feest organiseren.
– Een fantastische videoprojectie op het kasteel

19.00 – 20.00   Kerstmannen en -vrouwenrun, een dolle route van 3,5 kilometer rond het kasteel waar je verkleed als kerstvrouw of kerstman mee kunt rennen.
Meld je hier aan!
(START & EINDE: PLEIN 2)

PROGRAMMA ZONDAG 18 DECEMBER

12.00 – 14.00   Historische wandeling Hoensbroek met Martin van Weerden: een gratis wandeling met gids door de geschiedenis van Hoensbroek. Begin en eindpunt bij het Kasteel. (VERTREK VANAF PLEIN 1)

12.00 – 13.00   Kerstsing-along (met focus op kinderen uit groep 1-4, maar iedereen is welkom!): oefen alvast ‘Oh Denneboom’, ‘Jingle Bells’ en ‘Rudolph, the Red Nosed Reindeer’.
(PLEIN 2)

14.00 – 15.00   Kerstsing-along (met focus op kinderen uit groep 5-6, maar iedereen is welkom!): oefen alvast ‘Oh Denneboom’, ‘Jingle Bells’ en ‘Rudolph, the Red Nosed Reindeer’.
(PLEIN 2)

16.00 – 17.00   Kerstsing-along (met focus op kinderen uit groep 7-8, maar iedereen is welkom!): oefen alvast ‘Oh Denneboom’, ‘Jingle Bells’ en ‘Rudolph, the Red Nosed Reindeer’.
(PLEIN 2)

18.00 – 18.30    Hoofdact: lichtjes aan voor Heerlen-Noord
– Ron Meyer spreekt kort over waarom we zo’n mooi feest organiseren
– Ron Meyer in gesprek met schrijver Bas Ortmans over hun trots op Heerlen(-Noord), aan de hand van het nog te verschijnen boekje over het nieuwe Heerlense beeld D’r Juul
– Een fantastische videoprojectie op het kasteel
(PLEIN 2)

19.00 – 20.00   Henk Steijvers van Carboon en zijn zoon Rim: we sluiten af met een bijzonder optreden met Henk Steijvers,  de laatste nog levende muzikant uit de legendarische band Carboon en zijn zoon Rim met liedjes over de tijd van de mijnen
(PLEIN 2)