Koning Willem-Alexander bezoekt Nationaal Programma Heerlen-Noord

Woensdag 21 februari bracht koning Willem-Alexander een bezoek aan Heerlen-Noord. In ruim twee uur tijd ging hij in gesprek met bewoners en bestuurders over de sociale inhaalrace van het Nationaal Programma Heerlen-Noord.

Het bezoek van koning Willem-Alexander aan het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN) startte in de monumentale Royal bioscoop. Daar vond een enthousiast gesprek plaats met bewoners en bestuurders die zich met veel passie en energie inzetten voor de sociale inhaalrace. De gastheren Roel Wever (burgemeester van Heerlen en voorzitter alliantie NPHLN) en Ron Meyer (directeur NPHLN) lieten de koning kennis maken met de generatielange inhaalrace van Heerlen-Noord. “Trots is de brandstof van onze inhaalrace en vandaag mogen we extra trots zijn”

Actieve bewoners vormen de motor van vooruitgang
Geen rode lopers of opgedirkte straten, de koning zag Heerlen-Noord zoals Heerlen-Noord is: nuchter, energiek en vastberaden. Koning Willem-Alexander sprak mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst voor de volgende generatie. Zoals Nancy Nijsten (initiatiefnemer van zelfhulpgroep Een Hart voor een ander, Heerlerheide), Hessel Fürst (zorgverlener en actief bewoner van de Auroraflat), Martin van der Heijden (voormalig mijnwerker en actief buurtbewoner van De Wieër), Kim Hooiveld (buurtconciërge en actief bewoner van Vrieheide), Maarten Verkerk (bewonersinitiatief Doe Mee Heerlen-Noord, woonachtig in Hoensbroek) en CJ Phillps (actief in Meezenbroek en via de Bovengrondse Vakschool werkzaam als bode bij de gemeente). Ook sprak de koning met politiechef Ali Sabri over wat er op het vlak van veiligheid gebeurt én extra nodig is. Op de Sittarderweg bezocht de koning twee gezinnen die woonachtig zijn in voormalige opzichterswoningen. Ze spraken over de noodzaak tot renovatie, verduurzaming en verlaging van de energierekening. Woningcorporatiedirecteur Barry Braeken en ASN Bank-directievoorzitter Arie Koorneef vertelden over de ambitie om vele duizenden woningen op te knappen. Voor die ambitie zijn onorthodoxe samenwerkingen nodig.

De volgende generatie
Ook basisschool De Horizon werd met een bezoek vereerd. Schoolleider Miriam Bronckers ontving de koning met veel enthousiasme. De Horizon is één van de scholen met een Rijke Schooldag met extra uren vakonderwijs. De koning nam deel aan lessen die in het teken staan van lezen, schrijven en talentontwikkeling. Heerlen-Noord gaat met unieke projecten als Krant van de Buurvrouw en de Jan Terlouw Verhalen Prijs voorop met het stimuleren van lezen en schrijven. Zo krijgen komende jaren drieduizend scholieren en hun gezinnen gratis toegang tot de regionale krant De Limburger. Als verrassing sprak ‘vriend van Heerlen’ en jeugdboekenschrijver Jan Terlouw de kinderen en de koning digitaal toe over het belang van lezen en schrijven én de kracht van verhalen.

Trots als brandstof van onze inhaalrace
“Trots is de brandstof van onze inhaalrace en vandaag mogen we extra trots zijn.“ zei NPHLN-directeur Ron Meyer. Burgemeester Roel Wever: “Dit bezoek is een blijk van waardering voor de inzet die we met zijn allen plegen. Het is erkenning voor de sprong voorwaarts die we samen maken.”