Lancering ‘Krant van de Buurvrouw’

Drieduizend jongeren en hun ouders in Heerlen-Noord krijgen de komende vier jaar gratis toegang tot De Limburger digitaal. Wie toegang heeft tot betrouwbare informatie, kan beter meedoen in de samenleving is de gedachte achter het initiatief van De Limburger en het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN).
Het streven is dat Universiteit Maastricht (UM) en de Open Universiteit (OU) in Heerlen onderzoek doen naar het effect van het project: kan ‘Krant van de Buurvrouw’ de geletterdheid, democratie en journalistiek versterken?

De gezinnen in stadsdeel Heerlen-Noord (scholieren in de groepen 6, 7 en 8 en VMBO 1 en 2) kunnen vanaf 1 januari thuis inloggen. Binnen deze proef krijgen ook nog eens honderd gezinnen dagelijks een papieren krant in de bus.

Als krant voelen wij het als onze plicht mee te helpen de kloof te dichten tussen mensen die veel en weinig toegang hebben tot betrouwbare informatie,” zegt hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger. De krant heeft ook de intentie een redactielokaal in de wijk te vestigen, om de journalistiek daadwerkelijk naar de volksbuurt te brengen. ,,Als jongeren op school en daarbuiten lezen over hun eigen woon- en leefomgeving kan dat hun maatschappelijke betrokkenheid en levenskansen vergroten en onze gemeenschappen en democratie versterken,” vult NPHLN-directeur Ron Meyer aan.

Het project Krant van de Buurvrouw is vernoemd naar de persoonlijke ervaring van NPHLN-directeur Ron Meyer die opgroeide in de wijk Zeswegen in Heerlen-Noord. Daarover sprak hij eerder een TEDx uit bij de Open Universiteit:
The neighbour’s newspaper. | Ron Meyer |